3.22.2006

Pieni tulos pariutumisesta, osa 3

Jälleen heikennetään olettamuksia. Kaavarykelmä kasvaa jo melkoisesti, joten en voi olla täysin varma, että kaikki meni oikein. Tarkistan tulokset, kun energiaa on enemmän.

Tällä kertaa ei oleteta, että kullakin henkilöllä on tietty universaali markkina-arvo, vaan että käsitykset markkina-arvoista ovat delta-tarkkoja (delta > 0 vakio) eli kaikilla x ja y pätee

px,y kuuluu väliin [px,x-delta sigma^2, px,x+delta sigma^2],

missä px,y on y:n arvio x:n markkina-arvosta ja siis px,x on henkilön x käsitys omasta markkina-arvostaan.

Oletetaan lisäksi, että henkilöiden joukko on T-tyytyvä eli x kelpuuttaa y:n parisuhdekumppanikseen, jos

py,x >= px,x - T sigma^2

Puuha lähtee jälleen liikkeelle siitä, että oletetaan miehen m ja naisen n olevan parisuhteessa.

Jätän kaavat tällä kertaa kirjoittamatta (tarkistusta niiden oikeellisuudesta ei ole vielä tehty). Kirjataan kuitenkin kiinnostava tulos, jonka mukaan miehen käsitys omasta markkina-arvostaa ja naisen käsitys omasta markkina-arvostaan ei voi näiden ehtojen vallitessa poiketa toisistaan kovin paljon. Pätee

| pm,m - pn,n | <= (3 delta + T) sigma^2

Tällöin järjestelmä on K-kvasistabiili, missä K > 2 T + 2 delta.

Tässä valossa olisi positiivista, jos ihmisillä ei olisi yhteiskunnallisella tasolla taipumusta tyytyä tasoaan huonompaan seuraan, eivätkä arviot henkilöiden markkina-arvoista olisi kovin pahasti pielessä. Tämä tukisi stabiileina pysyviä ihmissuhteita, jota ainakin juhlapuheiden perusteella tunnutaan arvostettavan, mene tiedä.

4 Comments:

Blogger One who masturbates said...

Samalla tekniikalla voidaan käsitellä markkina-arvojen muuttumista ajan mukana ja monia muitakin ilmiöitä. Jätän ne nyt ekplisiittisesti kirjoittamatta.

8:37 ap.  
Blogger One who masturbates said...

Väitän, että eräs suuri ongelma muuttujan T rajoittamisessa yhteiskunnallisessa tasolla liittyy miesten alhaiseen valikoivuuteen seksimarkkinoilla. Tämä muodostaa suuren riskin pariutumisten stabiiliudelle, koska naisilla on mahdollisuus saada tilapäissuhteessa hyvinkin paljon itseään parempi kumppani.

Nähdäkseni naiset eivät koskaan tyydy vastaavalla tavalla tasoaan merkittävästi huonompiin partnereihin.

Tämä on tietysti silkkaa mutua, mutta tulosten analysointi sallittakoon.

8:34 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kävit yhdellä foorumilla mesoamassa, mutta et millään tavoin vastannut osoitettuun kritiikkiin. Tarkoittaako se, että taitaa teoria olla jokseekin kyvytön. Ehkä kannattaisi unohtaa koko juttu ja laittaa omat resurssit johonkin muuhun vähän hauskempaan huumoriin?
http://www.siperia.org/statusfoorumi/viewtopic.php?t=32

1:13 ip.  
Blogger One who masturbates said...

Heh, kuten kyseisellä foorumilla mesosin, en ole kiinnostunut humanistien lässytyksestä, joka määritelmän nojalla ei etene yhtään mihinkään. En jaksa tuhlata aikaani kyseiseen kritiikkiin vastaamiseen, niin helppoa kuin se olisikin.

Käytän aikaani lukemattomiin muihinkin asioihin. Sen takia jonkinlaista priorisointia nimenomaan tarvitaan eli olen pahoillani, ei ole aikaa kaikkia netistä löytyviä puupäitä vastaan ruveta vänkäämään.

11:37 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home