1.25.2007

Beckerin ajattelusta

Siltä varalta, että joku ei ole lukenut Gary Beckerin paperia "Economics of Marital Instability", kirjaan hänen teoreettisen kehyksensä keskeiset ajatukset tähän.

Jokaisen henkilön oletetaan maksimoivan elämänsä aikana kulutettujen hyödykkeiden utiliteetin. Lisäksi oletetaan henkilöiden olevan riskineutraaleja, joten edellinen oletus yksinkertaistuu koko varallisuuden odotusarvon maksimointiin. Koko varallisuus ei tarkoita pelkästään rahaa, vaan myös esimerkiksi vapaa-ajan arvo otetaan huomioon.

Pari eroaa avioliitosta, jos ja vain jos heidän yhteenlaskettu koko varallisuutensa on pienempi avioliitossa kuin sinkkuna. Vastaavasti sinkut menevät naimisiin, jos ja vain jos heidän yhteenlaskettu koko varallisuutensa on suurempi avioliitossa kuin sinkkuina.

Kovin järkevältä tuo edellisen kappaleen määrittely ei välttämättä tunnu, sillä kyseessä on pikemminkin välttämätön, mutta ei kuitenkaan riittävä ehto avioliitolle tai sen purkamiselle.

Becker ajattelee, että parisuhteen toinen osapuoli voisi lahjoa toisen jatkamaan parisuhdetta antamalla taloudellisen korvauksen ja siitä syystä edellä puhutaan aina nimenomaan parin yhteenlasketusta koko varallisuudesta.