1.19.2005

Huomioita Hansenin tekstistä

Hansenin teksti (http://tinyurl.com/5vxhr) on eräs keskeisin markkina-arvoteorian (MAT) kuvaus. Kyseisen tekstin merkittävimmät ansiot ovat:
-perusmallin ja tärkeimpien käsitteiden määrittely
-mittausmenetelmä henkilön markkina-arvolle (MA)

Huomattavista ansioistaan huolimatta esitetty parisuhdemarkkina-avaruuden malli ei ole täydellinen. Ihmisten preferenssejä ei hyödynnetä erityisen tehokkaasti, vaan MA:n erilaiset mittarit määritellään pelkästään kelpaa-relaation avulla. On selvää, että näin yksinkertainen määrittely ei voi antaa tarkkaa kuvaa todellisuudesta. Henkilöiden järjestäminen preferenssin mukaiseen jonoon mainitaan, kuten myös preferenssifunktio, mutta ideat jätetään puolitiehen. Eräs merkittävimmistä tämän projektin tavoitteista on korjata nämä puutteet.

Lisäksi ihmisille tyypillistä sarjamonogaamisuutta on vaikea mallintaa pelkästään tämän kaluston avulla. Pelkkä stabiilien paritusten huomioiminen ei ole riittävää. Tarvitaan malli, joka ottaa huomioon ihmisen tunteman ihmisjoukon. Lisäksi ihmiset tuntevat toisensa aivan eri tasoilla, joten tuntemisen syvyyttä täytyy lopullisessa mallissa kuvata sumeasti. Tarkemman tutustumisen myötä ihmisen saama preferenssiarvo saattaa myös muuttua, joka on sarjamonogaamisuuden eräs tekijä. Myös ihmisen tottuminen tiettyihin ärsykkeisiin pitkällä aikavälillä saattaa aiheuttaa kyllästymistä, jolloin vaikutus preferensseihin on negatiivinen. Lisätutkimuksen tarve on ilmeinen.